Förutom våra fina skoterleder kan vi erbjuda ca 15 km preparerade skidspår. Spåren lämpar sig för alla typer av skidåkare. Oavsett dina färdigheter på skidor kommer du att hitta något som passar just dig. Vill du få ett fint träningspass rekommenderas motionsspåren närmast byn som är mellan 2,4 och 9,7 km. Vill du gå på tur så är fjällspåren det du ska ta dig an. Varför inte en fika ur den medhavda matsäcken i raststugan uppe vid trädgränsen?
För att planera din tur på bästa sätt föreslår vi att du tittar på vår spårkarta.
Är du på besök i byn kan vi rekommendera att du stiger på spåren antingen vid Kungsledsparkeringen eller vid slalombacken.
Då vi är en ideell förening med de begränsade resurser det innebär försöker vi att efter bästa förmåga sköta om våra spår. Dock kan vi inte alltid garantera att de är nypreparerade. Under perioden november tom februari siktar vi på att ställa i ordning spåren inför helgerna.
From mars så höjer vi ambitionsnivån något då vår egentliga högsäsong börjar. För att få senaste status på när spåren är preparerade hänvisar vi till skidspår.se (sök på ”Spårstatus” för anläggning Jäckvik) där vi fortlöpande lägger in aktuell spårinformation.
Skidspåren driftas av oss i Jäckviks Skoterförening, JSF. Vi är en ideell förening som inte uppbär några kommunala eller andra bidrag för vår löpande verksamhet. För dig som är medlem i JSF eller som bor på Kyrkans fjällgård är nyttjandet av spåren gratis.
I takt med att våra spår utökats har även kostnaderna för att hålla dem i skick stigit. Vi tar därför tacksamt emot Ditt bidrag för att vi fortsatt ska kunna bedriva vår spårverksamhet på ett bra sätt. Du kan antingen välja att bli medlem i föreningen och då har du och din familj fri tillgång till spåren under hela säsongen. Alternativt kan du betala en avgift då du nyttjar spåren.
Bli medlem 300:-/år
Dagkort 50:-/person
Helgkort (3 dagar) 100:-/person
Veckokort (7 dagar) 200:-/person
Barn och ungdomar tom 18 år åker gratis.
Du kan betala via SWISH till 123 34 557 06 eller med kort via denna hemsida. Märk din betalning med vad den avser.
Om spåren av någon anledning inte är dragna så låter du helt enkelt bli att betala.
Som den ideella förening vi är tar vi tacksamt emot all den hjälp vi kan få. Känner du att du vill hjälpa till med arbetet kring skidspåren tar vi gärna emot din arbetsinsats. Det kan vara allt ifrån röjning av sly, dragning av spår och annat som hör verksamheten till. Hör av dig till föreningen via vårt kontaktformulär.
Funderar du kring något rörande skidspåren fyller du i kontaktformuläret och ditt ärende så hör vi av oss så snart det är möjligt.
Några vanliga frågeställningar kan vara:
Får jag ha med mig hunden i spåret? Ja, men undvik att hunden springer i det klassiska spåret.
Får jag dra en pulka? Ja, men undvik det klassiska spåret. Finns gott om plats i skatebädden.
Får jag promenera i skidspåret? Nej, både det klassiska spåret såväl som skatebädden blir förstörd.
Finns det svåra nedförsbackar? Ja, det är stor höjdskillnad mellan byn och fjället. Fjällspåren märkta 1, 2 och 4 är inte att rekommendera om du känner dig osäker på din förmåga och föret är snabbt. Framförallt spår 4 är en utmaning som bör antas med turskidor med stålkant.
Finns det spårkartor längs spåret? Ja, det finns kartor på väl valda ställen längs spåret. Sätts upp en bit in i säsongen.
Finns det markeringar längs spåret? Ja, det finns spårmarkeringar. Sätts upp en bit in på säsongen.
Går det att åka skidor upp på toppen av Pieljekaise?: Ja, det är en fantastiskt fin dagstur. Du bör dock ha turskidor på fötterna. Du når toppen via skidspåren som går till raststugan där skidspåren tar slut. På vårvintern finns det som regel gott om skoterspår som leder till toppen. Ca 14 km tur och retur från byn.
Du når även toppen från övre delen av slalombacken. Sista biten blir dock brantare än det första alternativet. Är du inte van vid åkning i brantare fjällterräng tar du rutten via raststugan.